Vanliga frågor

Här får du svar på några vanliga frågor som mina klienter brukar ha. Hittar du inte svaret på just din fråga är du välkommen att kontakta mig via e-post eller kontaktformuläret på hemsidan.  
Bild på en logotyp

Klicka på en fråga i listan nedanför så visas informationen.

Jag behandlar flertalet psykologiska besvär, till exempel olika ångestsyndrom, nedstämdhet, stress/utmattning och relationsproblem. Jag erbjuder även hjälp för den som vill nå personlig utveckling och få ut ännu mer av livet. Utöver psykoterapi för enskilda klienter tillhandahåller jag även parterapi. Terapierna sker antingen på plats fysiskt, digitalt eller via Walk & Talk, jag anpassar mig till det som passar dig eller er bäst. Läs gärna mer om vanliga sökorsaker, psykoterapi, KBT och parterapi. Vid terapi online är det viktigt att ha en stabil och säker internetanslutning samt tillgång till dator, surfplatta eller smartphone.
Jag erbjuder även handledning, föreläsningar och workshops, läs gärna mer på Övriga tjänster.
Jag har god tillgänglighet för akut- eller krissamtal då jag alltid ser till att ha en eller två icke bokningsbara tider per vecka för detta ändamål. Besök bokas enklast via kontaktformulär eller e-post. Det går även att boka tider online på följande adress: psykologhedvigreesalu.kaddio.com/booking/cal

Jag har stor erfarenhet av att behandla ångestsyndrom, depression, stress/utmattning, fobier samt relations- och parproblem.

Jag har även inriktat mig på arbete med klienter som utsatts för kriser, trauman och PTSD samt personer som utsatts för våld i nära relationer. Andra besvär jag specialiserat mig på är behandling av självkritik, skam och låg självkänsla. På senare år har jag även intresserat mig särskilt för arbete med hälsa och personlig utveckling.

Jag träffar ungdomar från 16 år och uppåt samt vuxna i alla olika åldrar och stadier av livet.

Jag erbjuder en rad olika psykoterapimetoder för att komma tillrätta med dina eller era besvär; Kognitiv Beteendeterapi (KBT), Unified Protocol (UP), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Prolonged Exposure (PE), Written Exposure (WET), Integrative Behavioural Couples Therapy (IBCT), Compassionfokuserad terapi (CFT) och Psykodynamisk terapi (PDT).

Vill du läsa mer om vad de här metoderna innebär? Gå till behandlingsmetoder för Individuell psykoterapi respektive Parterapi för att läsa mer.

Du når mig enklast antingen via kontaktformuläret, eller via mejl (kontakt[at]hedvigreesalu.se). Det går givetvis även bra att ringa mig. Viktigt att veta är att samtal från mig kan ske från hemligt nummer. Vill du boka tid kan du utöver ovanstående kontaktvägar även boka tid direkt online.

Längden på en session kan variera beroende på behov och aktuell behandling. Vid individualterapi varar en session 45 minuter alternativt 90 minuter för den som önskar en dubbelsession. Längden på en parterapisession är vanligen 60 minuter. Vid Prolonged Exposure varar en session mellan 60 minuter och 90 minuter.

Frekvensen kan skilja en del beroende på behandlingsmetod och dina/era unika behov. Det vanliga upplägget för såväl individualterapi som för parterapi är att ses en gång i veckan. Dock finns det de som önskar ses två gånger per vecka, varannan vecka eller mer sällan. Vid parterapi kan det vara svårt att få till tider som passar båda parter varje vecka och vi ses då varannan vecka i stället.

I slutet av en behandling är det inte ovanligt att besöken glesas ut något så att det blir en successiv nedtrappning. En del väljer att fortsätta med så kallade ”booster-sessioner” efter avslutad behandling. Det kan vara ett sätt att upprätthålla och förstärka framsteg som gjorts under terapin, förebygga återfall i ett tidigt skede eller få stöd under perioder av förändring eller övergång i livet. Dessa sessioner kan ske månadsvis eller kvartalsvis och är tänkta att ges under en övergångsperiod.

Längden på en psykologisk behandling kan variera mycket och beror på just dina eller era besvär, på behandlingsmetod och vilka mål samt önskemål som finns för kontakten. Det är dock vanligt att en individuell KBT-behandling landar på 10 till 16 gånger och en parterapi på ca 10 gånger. Men det finns de som går betydligt längre än så och även de som går kortare. En del klienter och par väljer även att fortsätta kontakten med så kallade ”booster-sessioner” efter avslutad terapi för att vidmakthålla lärdomar och säkerställa att utvecklingen fortsätter gå framåt. Kontakten glesas då ut till att ses alltmer sällan, från någon gång i månaden till någon gång i kvartalet och därefter vid behov.

Krissamtal är i regel av kortare karaktär, ca 3-5 gånger, medan komplex PTSD, emetofobi och svårare tvångssyndrom är exempel på tillstånd som brukar ta längre tid att behandla.

Individuell terapi (45 min) kostar 1375 kr. 

Individuell terapi studentpris (45 min) kostar 1150 kr. 

Parterapi (60 min) kostar 1795 kr.

För övriga avgifter var god se Priser.

Betalning sker i första hand direkt före sessionen, via Swish till nummer 123 248 48 30. Det går även bra att betala via faktura men då utgår en avgift om 50 kr. Fakturan skickas med e-post och ska betalas inom 14 dagar från fakturans utfärdande, om inget annat överenskommits. Påminnelseavgift om 60 kr tillkommer vid utebliven betalning.

Tyvärr har privatpraktiserande psykologer inte möjlighet att ansluta sig till högkostnadsskyddet, således kan du inte få ersättning via högkostnadsskyddet här eller på andra privata psykologmottagningar.

Om du inte kan komma är det viktigt att du kontaktar mig i god tid. Jag har fri avbokning och ombokning fram till 48 timmar före bokad tid, därefter debiteras fullt pris. Detta gäller även vid sjukdom.

Vid lättare sjukdomsbesvär, eller kanske plötsliga arbetsresor, kan fysiskt besök med fördel ombokas till digitalt besök. Hör av dig om detta via mail snarast möjligt och senast två timmar före ditt besök.

Jag finns på två adresser i centrala Göteborg, vid Kungsportsplatsen och nära Linnéplatsen.

Till mottagningen på Kungsportsplatsen (Östra Larmgatan 15) tar du dig enkelt från såväl Centralstationen som Brunnsparken. Strax intill ”Kopparmärra”, mittemellan Joe & the Juice och Subway, hittar du entrén till Centrumhuset. Du söker upp Otterhällans Institut och ringer på varefter du blir insläppt i entrén. Du går sedan en trappa upp, tar till höger och ringer på ringklockan utanför dörren till mottagningen (Otterhällans Institut). Vänligen slå dig ner i väntrummet så kommer jag och hämtar när det är dags.

Till mottagningen i Linnéstaden (Kastellgatan 24) tar du dig enkelt från Linnéplatsen, hit finns goda förbindelser både från centrum och från Göteborgs västra delar. Från Linnéplatsen beger du dig enklast via Övre Husargatan till Kastellgatan. Strax efter Egg & Milk tar du vänster in på Kastellgatan. På höger sida, precis bredvid Salong Natali, ligger mottagningen. Tryck på ringklockan där det står Psykologmottagningen Kastellgatan så blir du insläppt genom entrén. Mottagningen ligger därefter på första plan direkt in till vänster. Vänligen slå dig ner i väntrummet så kommer jag och hämtar när det är dags.

Absolut, det går bra! Digital terapi genomförs via plattformen Kaddio som garanterar krypterad dataöverföring, vilket innebär att våra samtal är skyddade och privata. När tiden är bokad skickas en länk till dig via e-post. Vid den överenskomna tiden loggar du in på plattformen med ditt mobila Bank-id.

  • Var loggar jag in? Logga in på följande adress: psykologhedvigreesalu.kaddio.com
  • Hur loggar jag in? Logga in med ditt mobila Bank-id.
  • Hur blir jag uppringd? När jag startar ett videosamtal hör du en ringsignal och ser en grön och en röd symbol i Kaddio. Klicka på den gröna symbolen för att svara, du kommer då till lobbyn för samtalet. I lobbyn klickar du på Anslut till samtal för att bli insläppt och voilá, då ser vi varandra.

”Walk and Talk” är en terapiform som främjar såväl psykisk som fysisk hälsa på samma gång. Tillsammans promenerar vi och löser problem. Jag erbjuder Walk & Talk vissa tider i veckan och då på två platser i Göteborg, dels i närliggande Slottsskogen och dels i det större friluftsområdet, Skatås (med start Härlanda Tjärn). Samtalstiden ligger på 45 minuter alternativt 90 minuter. 

Du behöver ta med dig legitimation till första besöket för att kunna identifiera dig. Om du är studerande på högskola eller universitet finns möjlighet att erhålla studentpris. Du behöver då även ta med och visa upp giltigt Mecenatkort. För klienter som går på gymnasiet gäller fullpris då vårdnadshavare förutsätts betala för besöket.

Första gången du kommer är det bra att vara ute i extra god tid för att säkerställa att du hamnar rätt. Det tar ca 10 minuter att promenera från centralstationen och 5 minuter att promenera från Brunnsparken till mottagningen på Kungsportsplatsen (Östra Larmgatan 15). Det tar ca 10 minuter att promenera från Linnéplatsen till mottagningen på Kastellgatan 24.

Utöver ovanstående behövs ingen särskild förberedelse inför det första samtalet, du kan vara trygg med att jag som psykolog leder samtalet. För vissa kan det kännas lugnande att på förhand tänka igenom och skriva ner några punkter de vill ta upp men det är inte nödvändigt.

Läs gärna mer om vad som sker under det första besöket hos en psykolog, Så här går en psykologisk behandling till, Inledningsfas.

Det går definitivt att komma tillbaka. Du eller ni är alltid välkomna att ta kontakt igen för att boka samtal även om ni har avslutat en behandling. Det är inte ovanligt att behöva psykoterapi i olika perioder eller omgångar i sitt liv.

Absolut, det gör jag! Jag erbjuder handledning samt håller föreläsningar och workshops, välkommen att be om offert här.

Det är viktigt att veta att allt som sägs under vårt samtal omfattas av strikt tystnadsplikt och sekretess, så du kan vara trygg med att inget som sägs i terapirummet kommer att lämna rummet om du inte uttryckligen har godkänt det. Det finns dock några få undantag som bryter psykologens sekretess; akut fara för klientens eget liv och hälsa, vid misstanke om att barn far illa eller vid misstanke om brott som är så allvarligt att det kan ge straff på minst ett års fängelse (t.ex. mord, grov misshandel). Du väljer alltid själv vad du vill förmedla till din psykolog. Sekretessen innebär även att om vi skulle stöta på varandra utanför mottagningen kommer jag att vänta med att hälsa på dig. Du väljer själv om du vill hälsa på mig eller inte och väljer du att hälsa så hälsar jag givetvis tillbaka. Som psykolog har jag även en skyldighet att skydda klientens integritet. Utöver svensk lag följer jag de etiska riktlinjerna för psykologer i Norden vilka reglerar psykologers sekretess och integritet.

Välkommen att läsa mer om mina tjänster!

Bild på en logotyp

Här kan du hitta mer information

BOKA TID

Så här tar du kontakt

Du är varmt välkommen att ta kontakt för att få veta mer eller för att boka tid. Skicka ett mail, fyll i kontaktformuläret eller ring och lämna ett meddelande. För den som föredrar går det även att boka tid direkt i min digitala kalender.

Jag ser fram emot att höra av dig!

Bild på en logotyp
Bild på en lur symbol
0762-72 98 98
Bild på en e-post symbol

kontakt[at]hedvigreesalu.se

Bild på en hem symbol
Östra Larmgatan 15,
411 07 Göteborg